Review

Wykorzystanie wysokowydajnych technik analiz genomu w badaniach naukowych i hodowli zwierząt gospodarskich
Artur Gurgul Tomasz Ząbek Monika Bugno-Poniewierska
81-91
Wykorzystanie wybranych ras owiec do produkcji ekologicznej jagnięciny
Paweł Paraponiak
93-105

Animal genetics and breeding

Processes of lipid peroxidation and antioxidant defense in dairy cows depending on lactation period and season
Marian Simonov Iryna Petruh Vasyl Vlizlo
107-115
Ekspresja LIF mRNA w zależności od polimorfizmów LIF1 i LIF3 u loszek
Aurelia Mucha Katarzyna Ropka-Molik Katarzyna Piórkowska
117-126
Dzienne pobranie paszy a efektywność jej wykorzystania w tuczu świń
Mirosław Tyra Grzegorz Żak Robert Eckert Ilona Mitka
127-135
Użytkowość mięsna jagniąt rodzimych ras owiec - świniarki i wrzosówki
Aldona Kawęcka Jan Knapik
137-145

The biology, physiology, reproduction, and health

Sezonowe zmiany w aktywności steroidogennej oraz mikrostrukturze jąder bażanta
Magdalena Górska Joanna Wojciechowska Dorota Wojtysiak
147-154

Animal nutrition and feedstuffs

Wpływ wczesności odmiany na skład chemiczny i strawność ziarna kukurydzy
Lucyna Podkówka Zbigniew Podkówka Dariusz Piwczyński Małgorzata Buko
155-169

Behaviour, well-being, production technology, and environment

Zmiany wskaźników hematologicznych i biochemicznych krwi u krów mlecznych w okresie okołoporodowym w zależności od systemu utrzymania
Iwona Radkowska
171-179
Wpływ warunków środowiskowych w sezonie pastwiskowym na jakość mleka i dobrostan krów w chowie ekologicznym
Agata Szewczyk Joanna Pawłowska
181-194
Wpływ wysokiej temperatury powietrza na kształtowanie się poziomu kortyzolu i tyroksyny we krwi krów z uwzględnieniem wydajności mlecznej
Andrzej Kaczor Urszula Kaczor Marta Wieczorek-Dąbrowska
195-205
Wpływ terminu uboju jagniąt na ich cechy tuczne, rzeźne oraz na jakość pozyskanego ekologicznego mięsa
Paweł Paraponiak Marta Wieczorek-Dąbrowska
207-217